VIDEO. 27 EU-leiders roepen samen op tot solidariteit in coronatijden

Belga / J. Hamers

De 27 EU-leiders roepen in een nooit geziene gezamenlijke videoboodschap op tot solidariteit om “sterker” uit de coronacrisis te geraken. De boodschap werd vandaag, Europadag, op Twitter geplaatst.

Oud-premier Charles Michel mag als voorzitter van de Europese Raad van wal steken, door op te sommen wat Europa betekent: vrijheid, tolerantie, diversiteit… maar ook solidariteit en eenheid. In de video, net geen zes minuten lang, komt ook premier Sophie Wilmès aan bod. Zij wijst in de drie landstalen op de Belgische wapenspreuk: eendracht maakt macht.

“Sterker uit de crisis”

“Ons doel is dat Europa sterker uit de coronacrisis komt”, zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Haar land neemt in juli het voorzitterschap van de EU over.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, erkende donderdag in een persbericht nog dat de Europese solidariteit “bij het begin van de crisis op de proef werd gesteld. Vervolgens zijn we elkaar beginnen helpen: de facto solidariteit. Die solidariteit moet zich verderzetten.”