Horeca protesteert in Brussel met ‘kerkhof’ van koksvesten

Foto Belga

Brusselse koks hebben donderdagmiddag uit protest de Grote Markt van Brussel met koksvesten bekleed. Op die manier willen ze de aandacht vestigen op het leed van de horecasector die een gevolg is van de beperkende maatregelen door het coronavirus.

“De sector stikt”, klinkt het. “Na 57 dagen verplichte sluiting moeten er voor de horeca dringend maatregelen komen om faillissementen te voorkomen.”

Volgens heel wat figuren uit de Brusselse horeca staat de begraafplaats van witte schorten op de markt voor de verstikking van de sector. Om de horeca in leven te houden, zijn er dringend maatregelen nodig.

Verschillende slogans wijzen erop dat hun sector de op twee na grootste werkgever van het land is, met 180.000 voltijdse banen, 200.000 indirecte banen en 60.000 freelancers en bedrijven.

Btw-verlaging

“Tot nu toe hebben we nog geen specifieke maatregelen van de regering ontvangen voor een versoepeling van onze maatregelen. Als de overheid niets onderneemt is dat dodelijk voor ons”, klinkt het bij de groep Restauration Nouvelle.

De initiatiefnemers eisen onder andere een btw-verlaging op voedsel en non-alcoholische dranken. Ook wordt gevraagd dat de economische werkloosheid wegens overmacht wordt toegekend en dat er een vrijstelling komt van sociale bijdragen tot minstens eind 2020.