Harry is terug bij Meghan en Archie in Canada

AFP / B. Stansall

De hertog van Sussex is aangekomen in Canada. Harry nam maandagavond om 17.30 uur lokale tijd het vliegtuig genomen op de Londense luchthaven Heathrow. The Telegraph noemt het vertrek van de prins «symbolisch».

De 38-jarige Markle en de 35-jarige prins Harry maakten eerder deze maand bekend dat ze een stap opzij zullen zetten in het Britse koningshuis en afwisselend in Canada en het Verenigd Koninkrijk zullen verblijven. Buckingham Palace liet weten dat het echtpaar hun koninklijke titel niet meer zal gebruiken en dat ze niet langer deel uitmaken van de koninklijke familie.

Speech

Op zijn laatste dag woonde Harry een VK/Afrika-top in Londen bij, waar hij verschillende Afrikaanse staatsleiders ontmoette. Verder had hij nog een onderhoud met de Britse premier Boris Johnson. Hij was niet aanwezig op een receptie in Buckingham Palace, die georganiseerd was door zijn broer William.

Zondagavond hield de hertog van Sussex zondagavond een speech op een event van de liefdadigheidsorganisatie Sentebale in Londen. Hij verklaarde dat hij «triest is dat het zo ver is moeten komen». Ze hebben lang nagedacht over de beslissing, klonk het. Hij verklaarde dat ze «geen andere keuze hadden».

Terug naar het VK?

Volgens The Sun is het nog niet duidelijk wanneer de prins opnieuw in het Verenigd Koninkrijk zal zijn. Maar een bron verklaarde aan de krant dat er voor de prins «voor het voorjaar» nog «andere verplichtingen» in het Verenigd Koninkrijk zullen komen.