Affaire-Epstein wordt verdachter met de dag: tape met zelfmoordpoging gewist

Foto AFP / t. Keith

De beelden van een eerste zelfmoordpoging van miljardair Jeffrey Epstein in zijn cel in juli zijn per ongeluk permanent gewist. Dat meldt de Amerikaanse openbare aanklager. De Amerikaanse financier en zedendelinquent werd in augustus dood in zijn cel teruggevonden. Velen denken dat hij werd vermoord door één van zijn vele machtige vrienden.

Het gaat om beelden die buiten de cel werden gemaakt van de zelfmoordpoging van de 66-jarige Epstein. De gevangenis in New York zou de verkeerde beelden hebben bewaard, schrijft de NY Times. Ook in het back-upsysteem zijn de opnamen sinds augustus niet meer beschikbaar vanwege een technische fout.

Misbruik van minderjarigen

Epstein, die beschuldigd wordt van misbruik van minderjarige meisjes, werd in juli 2019 gewond aangetroffen in zijn gevangeniscel. Volgens rapporten was hij flauwgevallen op de vloer en had hij vlekken in zijn nek. De zakenman pleegde uiteindelijk zelfmoord in zijn cel in augustus 2019. Dat is althans de officiële versie van de feiten. Wat echt gebeurd is, zullen we misschien wel nooit weten.

Verdachte omstandigheden

In de gevangenis van new York ging al eerder een en ander fout in de zaak. Na de dood van Epstein klaagde minister van Justitie William Barr over “tal van onregelmatigheden” in de instelling en kwam er een andere directie. Bovendien zouden de twee bewakers die de multimiljonair moesten bewaken in de nacht dat hij stierf hebben geslapen. In plaats van de gevangene om de 30 minuten te controleren, hadden ze de dat de bewuste nacht drie uur lang niet gedaan. Om dat te verhullen, zouden ze hun werkverslag hebben vervalst.