Raymond Poulidor, “De Eeuwige Tweede”, sterft op 83-jarige leeftijd

Foto AFP / C. Magenet

Wielerlegende Raymond Poulidor is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat bericht de Franse sportkrant L’Equipe. De grootvader van de broers van der Poel werd 83. “Poupou” was immens populair in Frankrijk hoewel hij er nooit in slaagde de Tour te winnen. Acht keer haalde hij het eindpodium, wat hem de bijnaam “L’éternel second” opleverde.

Poulidor was in de jaren ’60 en ’70 enorm populair bij onze zuiderburen en droeg als bijnaam ’de Eeuwige Tweede’, omwille van zijn vele podiumplaatsen in de Tour de France, een wedstrijd die hij nooit kon winnen.

Poulidor kon wel andere grote wedstrijden als de Ronde van Spanje (1964), Milaan-Sanremo (1961) en de Waalse Pijl (1963) op zijn palmares schrijven. Hij won ook zeven etappes in de Ronde van Frankrijk.

Jacques Anquetil en Eddy Merckx

Desondanks blijft ’Poupou’ het meest bekend voor zijn acht podiumplaatsen in het eindklassement van de Tour. Hij werd drie maal tweede (1964, 1965 en 1974) en vijf maal derde (1962, 1966, 1969, 1972 en 1976) in La Grande Boucle en beet zich steeds weer de tanden stuk op rivalen Jacques Anquetil en Eddy Merckx.

Raymond Poulidor knuffelt liefdevol kleinzoon Mathieu van der Poel na een zege.

De voorbije jaren genoot Poulidor vooral van het succes van zijn kleinzoon Mathieu van der Poel, tweevoudig wereldkampioen veldrijden en dit voorjaar nog de beste in onder meer de Amstel Gold Race, Dwars door Vlaanderen en de Brabantse Pijl. Afgelopen zomer was Poulidor nog te gast bij de Grand Départ van de Tour in Brussel.

Reacties