Minstens 180 eenden omgekomen bij actie van dierenactivisten

eenden
Foto Unsplash

De bezetting van een groep dierenactivisten van een foie-gras-boerderij in het West-Vlaamse Bekegem heeft ertoe geleid dat 180 eenden omgekomen zijn. De dieren zouden als gevolg van stress om het leven zijn gekomen, aldus de eigenaar van het bedrijf.

Zaterdag bezetten ongeveer veertig dierenrechtenactivisten van Animal Resistance de boerderij, waarbij een aantal zich hebben vastgeketend aan kooien met eenden. Ze protesteerden daarmee tegen de leefomstandigheden van de eenden, waarvan de lever wordt vetgemest voor de delicatesse foie gras.

“Maar eenden zijn erg stressgevoelig”, vertelt de eigenaar. “Als er dan een zootje ongeregeld in witte pakken, met veel lawaai en met gsm-camera’s in aanslag de stal binnenvalt, gaan de dieren in shock. Voor hen is dat een enorm bedreigende situatie die bovendien erg lang heeft geduurd. Sommigen wilden de eenden zelfs aaien. Ik wist al snel dat de stal zo goed als verloren zou zijn en kijk, ondertussen zijn al 180 dieren gestorven.”

De boerderij is de laatste foie-gras-producent in Vlaanderen en moet in 2023 de deuren sluiten. De activisten wilden niet zo lang wachten en eisten onmiddellijke sluiting. De eigenaar heeft al stappen ondernomen om een klacht in te dienen.