Europese en Britse onderhandelaars bereiken akkoord over brexit

Op de valreep hebben de onderhandelaars van de Europese Unie en de Britse regering een nieuw akkoord bereikt over de brexit. Dat maakt Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker bekend op Twitter.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

Het akkoord kreeg al groen licht van de Commissie en ook de Britse premier Boris Johnson schaart zich erachter. Dat staat te lezen in een brief van Juncker aan de Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk. Hij spreekt van "een eerlijke en evenwichtige overeenkomst voor de EU en het Verenigd Koninkrijk", die "getuigt van onze inzet om oplossingen te vinden". Juncker beveelt Tusk aan om op de Europese top ook de goedkeuring van de Europese lidstaten te zoeken.

In een eigen tweet schrijft Johnson dat er een "goede deal" bereikt is die het VK in staat stelt opnieuw de controle over zijn beleidsprioriteiten te verwerven. Hij roept het Lagerhuis op om de tekst zaterdag goed te keuren.

Of de Britse premier Boris Johnson dat ook door het Britse parlement krijgt, is een andere vraag. Zo blijven de Noord-Ierse unionisten van DUP blijven er voorlopig bij dat ze de deal niet kunnen aanvaarden. Ook oppositiepartij Labour is tegen. "De premier heeft een deal onderhandeld die nog slechter is dan die van Theresa May", reageert Jeremy Corbyn.

No deal-brexit

Johnson heeft altijd volgehouden dat het VK met hem als premier op 31 oktober de EU zal verlaten - het liefst met een akkoord, zonder als het moet. Nu het akkoord er is, moet het niet alleen groen licht krijgen van het Britse parlement, maar ook van de Europese leiders en het Europees Parlement.

Een EU-diplomaat liet zich ontvallen dat het niet uitgesloten is dat een van de staatshoofden nog op de rem gaat staan. Dit ondanks het grote vertrouwen dat de leiders hebben in de Europese Commissie en hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Daarom wordt er in de Europese wijk rekening mee gehouden dat er voor het einde van oktober nog een extra Europese top moet worden ingelast.

Zo'n top kan ook bijeenkomen om de stand van zaken te bespreken als het Lagerhuis het akkoord afschiet. Dan zijn 'no deal' of een nieuw uitstel voor de brexit de enige twee overgebleven opties.

Met of zonder voorafgaande goedkeuring van de Europese leiders, wordt de zitting van het Lagerhuis over twee dagen sowieso een historische aangelegenheid.