Dit is wat we weten over het afgezonderde gezin in Nederland

Foto ANP

Een opmerkelijk verhaal bereikte ons gisteren vanuit Nederland. In een afgelegen boerderij in de provincie Drenthe werden zes mensen gevonden die wellicht 9 jaar lang niet buiten zijn gekomen. Het gaat om een vader en zijn vijf kinderen die het einde der tijden afwachtten. Een andere man, die de boerderij huurde, is aangehouden. Er blijven echter nog heel wat vragen. We overlopen even wat we wél al zeker weten.

Een jongeman, het oudste kind (25), heeft maandagavond alarm geslagen.

De kroeghouder van een lokaal café genaamd De Kastelein heeft aan meerdere media geschetst dat de verward overkomende man die avond zei dat hij negen jaar onttrokken van de buitenwereld heeft doorgebracht op de boerderij, en dat hij zich zorgen maakte over zijn broertjes en zusjes.

Foto ANP / W. Bijzitter

Hierop is de politie ingeschakeld. Uitgerukte agenten hebben in de boerderij zes mensen gevonden, een vader en vijf van zijn meerderjarige kinderen, in een “af te sluiten kleine ruimte”. “Het is onduidelijk of zij daar vrijwillig verbleven. Deze mensen verblijven mogelijk sinds 2010 op het terrein.”

“De Oostenrijker”

De 58-jarige huurder van het pand, de zogenaamde “Oostenrijker” Josef B., die maandag werd opgepakt, wordt verdacht van betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. Dat heeft het Openbaar Ministerie Noord-Nederland bekendgemaakt.

Accounts op sociale media

Het verhaal wordt nog verwarrender nu meerdere media melden dat het erop lijkt dat de oudste zoon mogelijk accounts op sociale media heeft gehad en daarop heeft vermeld dat hij werkzaam was voor de opgepakte B. Zo is er een LinkedIn-account, een Facebook-account en een Instagram-account te vinden, compleet met foto’s van de natuur en Ruinerwold.

Op het Facebook-account is te lezen dat de moeder van de kinderen in 2004 is overleden en dat het gezin in 2010 naar Ruinerwold is verhuisd. Na een tijd radiostilte zijn de accounts sinds enkele weken en soms maanden weer actief. De politie kan desgevraagd niet bevestigen dat het inderdaad om de accounts van een van de meerderjarige kinderen gaat.