NMBS vervoerde 4 procent meer reizigers in eerste jaarhelft 2019

Foto Belga / N. Maeterlinck

De NMBS heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 129,6 miljoen treinreizigers vervoerd. Dat zijn er 4,1% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal nationale treinreizigers blijft zo ook in 2019 groeien, nadat er de voorbije twee jaar telkens al een stijging was, zo meldt de spoorwegmaatschappij.

De reizigersgroei doet zich volgens de NMBS voor bij bijna alle producten en in alle reizigerssegmenten. Dit zowel tijdens de dal- als tijdens de piekuren. Er zijn meer pendelaars (+3,35 procent reizigers met een school- of werkabonnement), maar ook de standaardbiljetten en de producten gericht op het vrijetijdsverkeer “doen het goed”.

De spoorwegmaatschappij meldt ook een gestegen klantentevredenheid. Tijdens de eerste helft van dit jaar gaf 65,3% van de reizigers de NMBS een score van minstens 7 op 10. Tijdens dezelfde periode vorig jaar was 59,1% van de treinreizigers tevreden. In de eerste helft van dit jaar reed 90,2% van de treinen “op tijd”, halfweg vorig jaar was dat 87,5%.

Inkomsten ook omhoog

De bedrijfsinkomsten zijn gestegen met 3,1% tot 1,291 miljard euro. De bedrijfskosten bereikten 1,247 miljard euro, onder andere omwille van kosten verbonden aan de transformatie van de onderneming en de migratie van de IT-systemen. De cash recurrente ebitda (winst voor belastingen, intresten, afschrijvingen en waardeverminderingen) blijft met 44,3 miljoen euro stabiel. De schuld werd afgebouwd met 93,9 miljoen tot 2,378 miljard euro.