Merkwaardige details opgedoken over doodsoorzaak voetballer Emiliano Sala

AFP / Loic Venance

De overleden voetballer Emiliano Sala en zijn piloot werden tijdens hun noodlottige vlucht blootgesteld aan dodelijke waarden van het giftige gas koolstofmonoxide (CO). Dat heeft de Air Accidents Investigation Branch (AAIB) woensdag bekendgemaakt.

Emiliano Sala en zijn piloot David Ibbotson vlogen op 21 januari 2019 met een Piper Malibu PA-46 van Nantes naar Sala’s nieuwe club Cardiff City. Het vliegtuigje crashte in het Kanaal en het levenloze lichaam van de 28-jarige Argentijnse spits werd twee weken later teruggevonden. Van de piloot ontbreekt nog steeds elk spoor.

Bewusteloos

De oorzaak van de crash is nog steeds onbekend, maar er zijn nieuwe, opvallende details opgedoken. Het bloed van Sala bevatte immers 58% van het giftige gas koolstofmonoxide (CO). Dat is extreem hoog, in die mate dat het zelfs dodelijk kan zijn. Blootstelling aan meer dan 50% van het kleur- en geurloze gas kan leiden tot bewusteloosheid en zelfs een hartaanval.

Lek in ventilatiesysteem

Sala en zijn piloot werden vóór de crash blootgesteld aan de dodelijke hoeveelheid CO, dus bestaat de mogelijkheid dat de twee al bewusteloos of overleden waren voordat het vliegtuig in zee crashte. Het gas kwam wellicht in de cabine terecht door een lek in het ventilatiesysteem.

Emiliano Sala was met 17 miljoen euro de duurste aankoop in de clubgeschiedenis van Cardiff City.

Het gecrashte vliegtuigje waarin Emiliano Sala het leven liet:

AFP / AAIB