Rosevleugelsprinkhaan duikt na een eeuw weer op in België

Foto Wikipedia

De rosevleugelsprinkhaan verdween bijna een eeuw geleden volledig uit ons land, maar is nu weer opgedoken. Dat heeft Natuurpunt gemeld. Eind juli werd in een zandgroeve in de provincie Luxemburg verschillende exemplaren opgemerkt, wat duidt op de vorming van een kleine populatie.

De rosevleugel is een relatief grote veldsprinkhaan met een overwegend grijs tot bruinrood lichaam. Zoals de naam doet vermoeden valt deze sprinkhaan vooral op door de felroze tot rode achtervleugels die vooral goed zichtbaar worden wanneer hij opvliegt.

Een ander typisch kenmerk is de verticale streping op de ogen. Tot het begin van vorige eeuw kwam deze sprinkhaan nog voor in de omgeving van Torgny, de meest zuidelijke plaats van België.

Ook in Vlaanderen aangetroffen

Naast de populatie in de Luxemburgse zandgroeve werden de afgelopen weken nog exemplaren waargenomen nabij Aarlen, La Louvière en Aywaille. Ook in een tuin in Vilvoorde en in het Vijvergebied Midden-Limburg werd deze sprinkhaan aangetroffen.

Natuurpunt vermoedt dat de soort haar verspreidingsgebied als gevolg van de klimaatverandering aan het uitbreiden is naar het noorden.