Dagelijks meer dan een miljoen gevallen van soa's

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft vastgesteld dat er wereldwijd elke dag meer dan een miljoen nieuwe gevallen van seksueel overdraagbare aandoeningen zijn. De organisatie pleit voor meer inspanningen om het aantal infecties in te perken.
door
maren.vanhouche
Leestijd 1 min.

Seksueel overdraagbare aandoeningen komen wereldwijd op grote schaal voor en moeten volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dringend aangepakt worden. Gebaseerd op cijfers van 2016 concludeert de organisatie dat het aantal infecties met chlamydia, gonorroe, trichomoniasis en syfilis jaarlijks op een onrustwekkend totaal van 376 miljoen komt. Dat wil zeggen dat er zich dagelijks meer dan een miljoen nieuwe gevallen van seksueel overdraagbare aandoeningen voordoen. Het aantal ligt ongeveer 5% hoger dan de schattingen die het WHO maakte in 2012.

"Epidemie"

WHO-epidemiologe Melanie Taylor sprak op een persconferentie van een "stille en verborgen epidemie". De meeste mensen ontwikkelen geen symptomen wanneer ze besmet zijn met een soa. De infecties kunnen zich zo makkelijk verspreiden met onder meer onvruchtbaarheid als gevolg. Taylor stelt dat de vier soa's behandeld kunnen worden, maar als dat niet gebeurt, kunnen patiënten te kampen krijgen met neurologische en cardiovasculaire problemen.

Het WHO raadt aan om seksuele opvoeding te stimuleren en altijd een condoom te gebruiken bij seksuele handelingen. In ontwikkelingslanden moet er verder een betere screening komen opdat de ziektes tijdig opgespoord kunnen worden.