Exotische lieveheersbeestjes dragen SOA met zich mee

Exotische lieveheersbeestjes dragen SOA's met zich mee
Foto Unsplash

Het warmere weer dat er aan komt gaat gepaard met de komst van verschillende insectensoorten. Eén daarvan is het veelkleurige Aziatische lieveheersbeestje en die dragen een seksueel overdraagbare aandoening met zich mee. Sommigen van hen zijn namelijk besmet met laboulbeniales, een schimmel.

De exotische variant van ons lieveheerstbeestje komt ondertussen voor in grote delen van Europa, maar is een bedreiging voor onze inheemse soort. Ze dragen een seksueel overdraagbare aandoening met zich mee, laboulbeniales. Deze schimmel leeft als een parasiet op insecten en is net als de exotische soort afkomstig uit Azië. Je kan een besmet lieveheersbeestje herkennen aan gele stengeltjes op het lichaam. Daarnaast zijn de veelkleurige Aziatische lieveheersbeestjes agressieve jagers zijn die bij gebrek aan luizen ook larven van andere soorten eten.

 

Exotische lieveheersbeestjes dragen SOA's met zich mee
Foto Wikipedia

Levensduur en eieren 

De schimmel wordt verspreid door contact tijdens het paren of wanneer de insecten dicht bij elkaar kruipen. Hoewel het niet duidelijk is hoe schadelijk de SOA zou kunnen zijn voor de inheemse populatie lieveheersbeestjes, geloven Britse wetenschappers dat het de levensduur en het aantal eieren dat een vrouwelijk lieveheersbeestje kan produceren, kan beïnvloeden Laboulbeniales is natuurlijk niet schadelijk voor mensen, maar de insecten kunnen een vervelende chemische geur en lelijke vlekken achterlaten in huis.