Daarom leg je je smartphone maar beter weg voordat je gaat slapen

Uit een rondvraag hebben onderzoekers van de universiteiten van Gent en Antwerpen geconcludeerd dat studenten die hun smartphone fervent gebruiken, slechter slapen. Het effect is het grootst bij vrouwelijke studenten. Uit eerder onderzoek bleek al dat verminderde slaapkwaliteit tot slechtere examenresultaten leidt.
door
Karsten
Leestijd 1 min.

De onderzoekers ondervroegen 1.889 jongeren naar het gebruik van hun smartphone en slaapgewoonten. Daaruit blijkt dat studenten die hun smartphone vaker gebruiken een veel kleinere kans hebben om kwaliteitsvol te slapen. Concreet heb je bij overmatig smartphonegebruik 11% minder kans op een goede nachtrust.

(Lees hieronder verder)

Foto Unsplash

Vrouwen

Vrouwelijke studenten die hun mobieltje vaak gebruiken, hebben een grotere kans op een verminderde slaapkwaliteit dan hun mannelijke collega's. Het verschil tussen de kans op een goede nachtrust bij man en vrouw is daarbij meer dan 20%.

Bovendien slapen studenten over het algemeen minder als ze een smartphone in het bezit hebben. Studenten met een hoog gsm-gebruik slapen gemiddeld 12 minuten minder per nacht. Er is dus niet enkel sprake van een verminderde slaapkwaliteit, maar ook van gewoon minder slaap.

Slaaphormonen

Dat komt omdat de activiteiten op onze smartphone verschillende emoties opwekken die een zorgeloze slaap verhinderen. Nachtelijke meldingen op de gsm kunnen de slaap onderbreken en de schermen produceren fel licht dat de aanmaak van slaaphormonen afremt.

Foto Unsplash