Papierfabrikant wellicht verantwoordelijk voor legionella-uitbraak

Karton- en papierfabrikant Stora Enso heeft toegegeven dat het mogelijk verantwoordelijk is voor de legionella-uitbraak die aan twee mensen het leven heeft gekost. «Wij werken volledig samen met de autoriteiten en kunnen op dit moment geen verdere commentaar geven», zegt directeur Chris De Hollander.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 1 min.

Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid gaf eind vorige maand al aan de bron te hebben ontdekt, maar de identiteit werd afgeschermd wegens een lopend gerechtelijk onderzoek. Het bedrijf komt nu echter zelf met een mededeling waarin het zijn vermoedelijke verantwoordelijkheid meedeelt. Omdat laboresultaten de link tussen de besmette koeltoren en minstens vijf slachtoffers met wetenschappelijk DNA-onderzoek hebben aangetoond, zal het bedrijf zich zo goed als zeker voor de rechtbank moeten verantwoorden.

Mogelijke celstraffen

Indien een rechtbank zou oordelen dat de papierfabrikant verantwoordelijk is voor de dodelijke legionella-uitbraak, riskeert de bedrijfsleiding effectieve celstraffen. Behalve voor mogelijke overtredingen op de milieuwetgeving kan een rechtbank het bedrijf en zijn directie ook veroordelen voor onopzettelijke dood en onopzettelijke slagen en verwondingen