Zoveel kopjes per dag mag je maximaal drinken

Veel mensen starten de dag op dezelfde manier: met een stevige tas koffie. Of twee, of drie. Maar een nieuwe wetenschappelijke studie toont aan dat je best niet boven het maximumaantal van vijf kopjes per dag gaat als je het gezond wil houden.
door
maren.vanhouche
Leestijd 2 min.

Slecht nieuws voor wie maar niet genoeg kan krijgen van koffie. Uit een nieuw Australisch onderzoek dat verscheen in The American Journal of Clinical Nutrition, blijkt dat je je dagelijkse portie koffie beter beperkt tot vijf tassen. Het is de eerste keer dat een bovengrens voor een gezond koffiegebruik wordt aangegeven. Professor Elina Hyppönen en doctor Ang Zhou ontdekten dat het risico op hartproblemen stijgt met maar liefst 22 procent vanaf je zesde kopje. Hyppönen schat het wereldwijde gebruik op drie miljard tassen koffie per dag. Ze vindt het dan ook uiterst belangrijk dat je de limieten voor je gezondheid kent. "En zoals wel vaker, draait alles om gematigdheid. Overdrijf je, dan zal je het bekopen met je gezondheid."

Prikkelbaar en nerveus

Iedereen reageert anders op koffie, maar vaak helpt het ons om wakker en gefocust te blijven. Helaas kan het bruine goedje ook leiden tot nervositeit, prikkelbaarheid en zelfs misselijkheid bij sommigen. "Dat komt omdat cafeïne je lichaam helpt om sneller en harder te werken. Maar het is waarschijnlijk ook een signaal dat je even je limiet hebt bereikt."

Zesde tas is er te veel aan

Maar hoeveel cafeïne is dan te veel? De onderzoekers analyseerden de gegevens van bijna 350.000 mensen uit de UK Biobank en kwamen tot de conclusie dat je het best bij vijf koppen per dag houdt. "We weten dat het risico op cardiovasculaire aandoeningen vergroot door een hoge bloeddruk, wat een gevolg kan zijn van overmatig cafeïnegebruik", verklaart Hyppönen. "Om het hart en de bloeddruk gezond te houden, moeten mensen hun koffiegebruik beperken tot minder dan zes kopjes per dag. Op basis van onze gegevens is het zesde kopje het kantelpunt. Vanaf dan begint cafeïne het cardiovasculaire risico negatief te beïnvloeden."