Berlijns park markeert plaatsen waar drugdealers mogen staan

Berlijns park markeert plaatsen waar drugdealers mogen staan
dpa / A. Bänsch Stockfoto uit het Görlitzer Park

Opmerkelijk initiatief in Berlijn. Daar heeft een parkverantwoordelijke vaste plaatsen gemarkeerd waar dealers hun drugs mogen verkopen. Zo hoopt het park de overlast te beperken voor andere bezoekers.

Het Görlitzer Park in de Berlijnse wijk Kreuzberg is een bekende ontmoetingsplek voor druggebruikers. Daarom besloot parkmanager Cengiz Demirci vaste plaatsen voor dealers te maken, zodat ook andere bezoekers zorgeloos van de stadsoase kunnen genieten.

Aan de zijkanten van een wandelpad bij een ingang van het park bakende Demirci in roze verf ruimtes af. “Hier kunnen twee mensen staan”, vertelt hij in het Duitse programma Abenschau. Ook aan de overkant is een vakje voorzien waar dealers kunnen handelen. “Het gaat niet om de legalisering van drugs, maar op deze manier vermijden we dat andere mensen in het park aangeklampt worden.”

Kritiek

Autoriteiten gaven de strijd tegen drugs in het park al enkele jaren geleden op, waardoor de verboden middelen er tegenwoordig zowat getolereerd worden. De politie reageerde nog niet op de actie, maar in de politiek doet het initiatief wel stof opwaaien.

“Dit is een uitnodiging om de wet te overtreden”, klinkt het bij de christendemocraten. De groenen bekijken het vanuit een ander perspectief. “We moeten rekening houden met de realiteit. Als we drugs uit dit park verbannen, duiken ze ergens anders op.” Of de maatregel haar doel zal bereiken, valt nog af te wachten.