Aloë vera helpt tegen deze vier kwaaltjes

Foto Pexels

Dat aloë vera goed is voor je lichaam, is door de meesten wel geweten. Het is een vetplantje dat al eeuwen bekend staat als hét wondermiddel tegen allerlei lichamelijke en mentale kwaaltjes. Maar welke werking heeft de plant precies?

Aloë vera komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en wordt over heel de wereld verwerkt in verschillende voedingssupplementen en cosmeticaproducten. De plant verliest daarentegen heel wat van zijn krachten tijdens het productieproces, maar toch blijft het heel wat voordelen hebben.

Aloïne of Aloë-gel?

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen de verschillende delen van de plant. Het gele sap dat vrijkomt bij het opensnijden van de bladeren is aloë-hars of aloïne. Deze stof wordt voornamelijk gebruikt als laxeermiddel. Daarnaast bevat de plant aloë-gel, een slijmachtige substantie die gebruikt wordt op onze huid.

Huidirritaties

Aloë-gel is een deugddoende stof voor de huid, maar het geneest geen hormonale huidirritaties zoals acne. De plant werkt vooral ontsmettend en is daarom ideaal voor huidwondjes en ontstekingen. Daarnaast bevordert de gel de aanmaak van nieuwe huidcellen en de afbraak van oude.

Haaruitval

Aloë-vera zou werken tegen haaruitval en roos. De plant steekt de natuur een handje toe, maar om een mooie volle haardos te krijgen zal wat meer nodig zijn dan alleen die stof. Het verricht dus geen wonderen.

(Brand)wonden

Een wondje kan je bestrijken met verse aloïne. Het sap bevordert de wondheling en voorkomt daarnaast ook littekenvorming. Wanneer je je hebt verbrand smeer je best rechtstreeks wat aloë-gel op de geïrriteerde huid. De verse gel geeft een frisse gloed op de huid en verzacht de pijn.

Rimpels

Aloë-gel in de vorm van tonic is goed voor mensen met een gevoelige huid. Het heeft namelijk hydraterende en antibacteriële eigenschappen die de huid kalmeren, roodheid verminderen en is ook goed tegen rimpels.