Trumps ex-advocaat: “Trump is een racist, oplichter en bedrieger”

Foto AFP / B. Smialowski
Michael Cohen, de voormalige persoonlijk advocaat van Donald Trump, zal vandaag tijdens zijn hoorzitting in het Congres opmerkelijke uitspraken doen over Trump, die hij een racist, oplichter en bedrieger noemt. Dat blijkt uit een kopie van zijn statement.

 

Uit de verklaring blijkt ook dat Cohen van plan is om documenten mee te nemen waarmee hij naar eigen zeggen onweerlegbaar bewijs heeft dat zijn getuigenis “nauwkeurig en eerlijk” is.

De documenten bevatten ook een kopie van een cheque waarvan Cohen beweert dat Trump hem schreef van zijn persoonlijke bankrekening – toen hij al president was – om hem te vergoeden voor het zwijggeld dat hij betaalde aan de pornoactrice Stephanie Clifford, beter bekend als Stormy Daniels.

Als de betaling aan Clifford bedoeld was om haar te laten zwijgen over haar affaire met Trump en om zo zijn kansen om verkozen te geraken te vergroten en als het niet officieel aangegeven werd als campagne-uitgave, dan kan er sprake zijn van een ernstig misdrijf.

Racist 

Dat Trump een racist is, staat volgens Cohen vast. “Privé is hij nog erger dan in het openbaar. Hij vroeg me ooit of ik één land kon opnoemen dat geleid werd door een zwarte en geen ‘shithole’ was. Dat was toen Barack Obama president was. Toen we ooit door een arme wijk van Chicago reden, zei hij me dat enkel zwarte mensen zo kunnen leven. En hij vertelde me dat zwarte mensen nooit voor hem zouden stemmen omdat ze te stom zijn.”

Oplichter 

Cohen wil vandaag eveneens uit de doeken hoe Trump bezig is met zijn imago. “Hij gaf me ooit opdracht iemand aan te stellen die mee moest doen aan een veiling van een portret van hem. Doel was er zeker van te zijn dat zijn portret het duurste stuk van de veiling zou zijn. Uiteindelijk kocht de valse bieder zijn portret voor 60.000 dollar. De Trump Foundation, een organisatie voor het goede doel, betaalde de bieder terug.”

Ook zou Trump zijn advocaat de opdracht gegeven hebben brieven te schrijven naar zijn school en universiteiten zodat ze geen punten of scores van de president bekend zouden maken.

De advocaat zal ook nog verklaren dat Trump als presidentiële kandidaat wist dat zijn recent aangeklaagde campagneadviseur Roger Stone praatte met Julian Assange van WikiLeaks over e-mails van het Democratisch partijbestuur.

Verder zou de bewoner van het Witte Huis op de hoogte zijn geweest en mee hebben onderhandeld over een Trump Tower in Moskou tijdens de campagne in 2016. Hij zou daarover hebben gelogen omdat hij “nooit had verwacht de verkiezing te winnen”.

Trump vecht terug

“Michael Cohen was een van de vele advocaten die mij vertegenwoordigde (jammer genoeg). Hij had ook andere cliënten”, reageerde Trump vanuit Vietnam op Twitter. “Hij was net door het Hooggerechtshof uitgesloten voor liegen en bedrog. Hij deed slechte dingen die geen verband hebben met Trump. Hij liegt om minder gevangenistijd te krijgen.”

 

Ook het Witte Huis probeerde de verklaring van Cohen al in twijfel te trekken. Woordvoerster Sarah Huckabee Sanders benadrukte dat de ex-advocaat “iemand is die naar de gevangenis gaat voor leugens tegenover het Congres en het afleggen van valse verklaringen”. Ze noemde het “lachwekkend dat iemand een overtuigde leugenaar op zijn woord zou geloven, en het is zielig dat hij nog maar eens de kans krijgt zijn leugens te verspreiden”.

Vandaag openbare sessie

De 52-jarige Cohen getuigde gisteren al negen uur lang voor een gesloten commissie van het Congres. Vandaag volgt een openbare sessie, morgen zal er nog een hoorzitting achter gesloten deuren plaatsvinden.

In zijn openingsverklaring zal Cohen zeggen dat hij begrijpt dat “men mijn motieven in twijfel trekt”. “Ik heb gelogen, maar ik ben geen leugenaar. Ik heb slechte dingen gedaan, maar ik ben geen slecht persoon. Ik heb dingen gefikst, maar ik ben niet langer uw ‘fixer’, mijnheer Trump.”