Ja Rule wil opnieuw festival organiseren na debacle Fyre Festival

Foto AFP / G. Ginsberg

Je kan zeggen van Ja Rule wat je wil, maar een doorzetter is hij wel. Amper twee jaar nadat Fyre Festival, waarvan de Amerikaanse rapper een van de organisatoren was, op epische wijze flopte, wil hij opnieuw een muziekfestival op poten zetten. 

Bijna een maand na het verschijnen van twee documentaires over het debacle rond het festival onthult de 42-jarige rapper dat hij opnieuw een evenement wil organiseren.

“Ik ben van plan het ICONNic-festival op te zetten”, vertelt hij aan TMZ. De rapper verwijst ook naar zijn nieuwe app ICONNic, die gebruikers in de gelegenheid stelt bekende artiesten te boeken.

Billy McFarland

Het idee van ICONNic is precies hetzelfde als dat van FYRE, de app die Ja Rule ontwikkelde met internetondernemer Billy McFarland en die gelanceerd zou worden op het door hen georganiseerde Fyre Festival.

Voor het Fyre Festival liet McFarland investeerders onder valse voorwendselen 26 miljoen dollar (bijna 21 miljoen euro) in zijn bedrijf en het festival steken. De internetondernemer werd in oktober 2018 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens fraude.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Come to FYRE’d: A Fyre Festival Mock Event on April 5th at DNA Lounge. Details in my bio.

Een bericht gedeeld door Nebakaneza (@nebakaneza) op

Begin februari werden McFarland en Ja Rule ook nog eens veroordeeld om zo’n 3 miljoen dollar aan een investeerder terug te betalen. Een andere gedupeerde diende een groepsvordering voor een totaalbedrag van 100 miljoen dollar in. Die rechtszaak loopt nog

Grote chaos

Het mislukte festival, dat plaats had moeten vinden op de Bahama’s in april 2017, werd in eerste instantie aangeprezen als een luxueus, exclusief feest en bekende modellen werden betaald om het te promoten op sociale media.

Toen de eerste bezoekers aankwamen op de Bahama’s, bleek het echter een grote chaos op het eiland. In plaats van te overnachten in chique bungalows stonden er tenten klaar, de luxe maaltijden bestonden uit boterhammen met kaas. Ook was er een tekort aan water en medische zorg. Het festival moest daarom op het laatste moment worden afgelast.

“Het breekt mijn hart”

“Het is het meest iconische festival dat er nooit heeft mogen zijn”, aldus Ja Rule nog tegen TMZ. De rapper geeft vervolgens toe dat hij de twee documentaires over het festival niet gezien heeft. Hij vindt dat hij er al genoeg onder geleden heeft.

“Ik vind er niets grappigs aan, het breekt mijn hart”, vertelt hij. “Ik wilde dat het speciaal zou worden en het is helaas anders gelopen.”