Sportkleding op het werk: yay or nay?

Sportkleding op het werk: yay or nay?
Foto Unsplash

Sportkleding zien we niet alleen op het sportveld en in de sportzaal, maar (bijna) net zo vaak in het dagelijks leven. Maar kan je die sportieve kleding eigenlijk dragen tijdens de werkuren? 

Al kijkend naar de mode op straat, lijkt het af en toe alsof we in de sportschool lopen. Joggingbroeken en grote, grove witte sneakers kenmerken de mode voor de twintigers. Leuk voor op straat, maar kan deze sportieve look ook op je werk? Stijlcoach Yolande Avé geeft aan Metronieuws advies.

Ieder decennium heeft zijn eigen look

“Sportieve kleding is een beeld dat kenmerkend is voor de jaren tien van deze eeuw”, vertelt Yolande. “Langzaamaan zijn de joggingbroeken, sweaters en sneakers standaardonderdeel van onze gaderobe geworden.” Ze legt uit dat ieder decennium zo zijn eigen look heeft. Tien jaar geleden konden we ons deze sportieve look nog niet voorstellen. We liepen er alleen zo bij in de sportschool. “Eerst waren er de sneakers, die draagt nu bijna iedereen. Daarna kwam de joggingbroek, maar op zo’n manier dat je ‘m bijna niet herkent. Het lijkt vaak meer op een gewone broek. Daardoor kan je het goed combineren met chique kleding.”

Of die sportieve look ook op je werk kan, hangt ervan af hoe je hem draagt. De uitgesproken versie kan vooral in de creatieve sector, denkt ze. Yolande adviseert je verstand te gebruiken en goed om je heen te kijken naar wat je collega’s dragen. “Wees je bewust van de eerste indruk die je maakt met je kleding. Als je op kantoor bent representeer je niet alleen jezelf, maar ook je bedrijf.”

Een kledingstuk vertelt een verhaal

Dat betekent niet dat je per se in een kokerrok en strak overhemd moet lopen. Het kan ook casual, maar er is volgens de stijlcoach een verschil tussen modieus casual en oude kleding. “Oude kleding komt nogal ongeïnteresseerd over. Als je bijvoorbeeld een trui met gaten aan hebt, communiceer je ook eigenlijk dat het je niet boeit hoe je overkomt. Het gaat dus niet om of iets in of uit de mode is, maar om de staat waar een kledingstuk zich in bevindt.” Yolande adviseert om wel altijd dicht bij jezelf te blijven. “Een kledingstuk vertelt jouw verhaal, dus dat moet wel kloppen.”

Volgens de stijlcoach is het maar de vraag of we de sportswear nog veel gaan zien de komende jaren. Ze denkt dat we wel erg “vercasuald” zijn de afgelopen jaren en dat we nu op een kantelpunt zijn beland. “Het pak is een comeback aan het maken. Dat is dan niet per se het geijkte zwarte jasje met zwarte pantalon, maar juist in een print of felle kleur. En dan wel met een sweater eronder.”

(Lees verder onder de foto.)

Foto Zalando

Palazzopants

In dit nieuwe jaar gaan we een mix van sportief en classy zien, aldus Yolande. Een goed voorbeeld daarvan is de palazzopants. “Die broek is helemaal terug van weggeweest. Hij is hoog in de taille en heeft wijde pijpen. Daardoor zit hij erg comfortabel, maar lijkt hij ook heel classy. Je kan de broek altijd dragen.”

(Lees verder onder de foto.)

Foto Zara

De kleding wordt meer gesofisticeerd, vertelt de stijlcoach. “De kleding bestaat uit fijnere stoffen en is wat formeler, maar niet op zo’n conservatieve manier als het ooit was. Het is niet meer een zwart pak dat standaard gecombineerd is met een overhemd. Er zit juist een mooi shirt of sweater onder. En ook niet per se pumps eronder, maar juist leuke laarsjes. Of toch weer die sneaker.”