Klimaatmars lokt 65.000 actievoerders naar Brussel

(c) Belga / N. Maeterlinck

De klimaatmars Claim The Climate heeft 65.000 mensen op de been gebracht in Brussel. Dat cijfer maakte de politie bekend via Twitter.

Van bij het vertrek werd duidelijk dat de klimaatmobilisatie een enorm succes was. In totaal trokken 65.000 mensen, onder wie 5.000 fietsers, door de Brusselse straten. Samen willen ze duidelijk maken dat de Belgische regering meer ambitie moet tonen in haar klimaatbeleid.

Klimaattop in Polen van start gegaan

De aanleiding voor de klimaatmars is de internationale klimaattop COP24, die gisteren in Polen begon. Met het massale protest eisen de betogers dat de Belgische politici meer ambitie tonen voor een doorgedreven nationaal klimaatbeleid op korte én lange termijn. Zo moet de opwarming van het klimaat beperkt blijven tot 1,5°C.

Gezamenlijk protest

Tientallen organisaties zoals Greenpeace, Natuurpunt, 11.11.11, Oxfam, maar ook jeugdbewegingen zetten gezamenlijk hun schouder onder het protest voor een beter klimaatbeleid. De gemeenschappelijke boodschap was duidelijk: «als we nu niet handelen om het klimaat te redden, is het te laat, en er is geen planeet B».

Jong en oud

De organisatoren van de klimaatmars stelden zelf dat er 70.000 à 75.000 aanwezigen waren. Ook de 5.000 deelnemende fietsers moeten bijgeteld worden. «Dit is overdonderend en historisch», zegt Charlotte Scheerens van Climate Express. «De mensenmassa was enorm en het viel op dat er een heel divers publiek was: van kleine kinderen tot oudere mensen.» De organisatoren hopen dat het signaal van de betogers niet genegeerd wordt en dat België op de COP24 in Polen z’n engagement toont.