Europese studenten spijbelen om te protesteren tegen klimaatverandering

Europese studenten spijbelen om te protesteren tegen klimaatverandering

Enkele honderden studenten van de derde graad secundair onderwijs uit verschillende Europese scholen in Brussel hebben vandaag samen gespijbeld en geprotesteerd op het Schumanplein. Tijdens de betoging riepen de jongeren de politici op om meer belang te hechten aan hun toekomst in tijden van klimaatverandering. Het protest maakt deel uit van het project “Generation Z. Our Future Compromised”, waar de jongeren al twee jaar aan werken. Met hun protest willen ze duidelijk maken dat hun toekomst vandaag al op het spel staat, maar dat ze ook te veel in het ongewisse worden gelaten over die toekomst.

“We hebben de Verenigde Naties gevraagd om belangrijke data te publiceren op hun websites, want er is geen duidelijke info. We krijgen zelfs geen algemeen idee van het aantal CO2-partikels in onze atmosfeer, terwijl dat echt belangrijk is om te weten hoeveel tijd we hebben voor het te laat is. Gisteren was er nog een mini-tsunami in Tenerife. Dat zijn allemaal tekenen van de klimaatveranderingen”, stelt studentenvertegenwoordiger Paolo Van Dommelen.

De jongeren vinden het vandaag belangrijker om te spijbelen, want op school worden ze te weinig voorbereid op het echte leven dat hen te wachten staat, klinkt het. “We vinden zelfs dat ons schoolsysteem, dat opgericht is door de Europese Commissie, te weinig belang hecht aan deze problematiek. Ze moedigen ons aan om ingenieur te worden of piloot, maar waarom zou ik piloot worden als er geen olie meer is om met het vliegtuig te vliegen?”, verduidelijkt Van Dobbelen.

bron: Belga