CHECK-IN. “Ik wil iedereen pushen om zijn dromen waar te maken”

(c) J. Stapels

Droom je leven en leef je dromen, dat is het motto van paraglider Thomas De Dorlodot. Wij volgden de professionele avonturier naar Tenerife.  

Reizen, ontmoeten en paragliden. Meer heeft Thomas De Dorlodot niet nodig om gelukkig te zijn. “Ik heb paragliden ontdekt als tiener. Sindsdien doe ik al wat mogelijk is om de wereld vanuit de lucht te ontdekken”, vertelt de Waals-Brabander. Na zijn debuut in de Belgische lucht voelde hij al snel de drang om andere horizonten te verkennen.

(c) J. Stapels

Zijn eerste exploot was de oversteek van Afrika, van de piramides in Egypte tot Zuid-Afrika, via Soedan en Ethiopië. “Dat was geweldig”, herinnert hij zich. “We vlogen over mythische sites, zoals de Victoriawatervallen, ontmoetten mensen die nog nooit een parapente hadden gezien en observeerden wilde dieren vanuit onze campers…” Sindsdien stak hij bergketens over zoals de Alpen, de Pyreneeën en de Karakoram, in Pakistan. In deze afgelegen streek met extreem zuivere lucht klom hij tot 7.500 meter hoog. “Ik had een adembenemend zicht tot honderden kilometers ver.”

Een echte passie

Iedereen die graag reist, vraagt zich natuurlijk meteen af hoe het mogelijk is de wereld dankzij een passie te kunnen verkennen. “Het antwoord zit in de vraag”, glimlacht hij. “Ik ben gepassioneerd en steek al mijn energie in het realiseren van mijn dromen.” Als tiener profiteert hij van zijn eerste vluchten om luchtfoto’s te maken van de huizen van zijn buren en die aan hen te verkopen. Hij verdient er niet genoeg mee om van te leven, maar hij kan er wel zijn basisbehoeften mee financieren.

(c) J. Stapels

“Mijn ma waarschuwde me dat ik de kost niet kon verdienen door lucht te verkopen”, vertelt hij. Maar die onzekere toekomst schrikt hem allerminst af. Hij omringt zich met fotografen en cameramannen die zijn avonturen in de lucht vastleggen. De beelden die ze meebrengen uit de vier windstreken doen zelfs de mooiste reisbrochures verbleken. “Ik wil de fantastische momenten delen die ik beleef”, zegt hij terwijl hij enkele foto’s toont waarop hij boven het paradijselijke Frans-Polynesië vliegt. Het zijn beelden die zelfs de meest verstokte huismussen zin geven om hun vleugels uit te slaan. Hij sleept er enkele contracten mee in de wacht met grote merken, die zijn avonturen financieren in ruil voor een paar adembenemende foto’s en video’s.

Het ruime sop

Die vlucht boven Polynesië is een keerpunt in het leven van de Waals-Brabander. “Ons basiskamp was een catamaran. Ik besefte toen het potentieel van een boot om fantastische plekken te ontdekken”, vertelt hij. Zijn droom om op een zeilboot te leven, was geboren. Zijn vrouw is meteen te vinden voor het idee. Geen van beiden had zeilervaring, maar dat was nooit een obstakel voor iemand die het principe hanteert dat het leven begint waar onze comfortzone eindigt. “Als hij over zijn dromen praat, fonkelen zijn ogen. Dat geeft zin om van alles te doen en ook vertrouwen dat het allemaal wel goed komt”, glimlacht Sofia Piñeiro, die er net als hij van overtuigd is dat niets onmogelijk is.

(c) J. Stapels

Op een zeilboot en in een busje

Thomas De Dorlodot heeft alles van een moderne nomade. Hij reist voor de kost, op zoek naar plaatsen om foto’s te maken voor zijn partners. Een beetje zoals de eerste nomaden, verlaat hij een plek als hij vindt dat hij alles gezien heeft. En desnoods komt hij wat later nog eens terug met een frisse blik. Vanaf de lente zet hij het leven op zee even on hold. “We gaan dan met ons gezinnetje vier maanden in een camper leven in de Alpen”, zegt hij. Dat busje wordt in zekere zin een verlengstuk van de boot, een andere manier om als reiziger te leven. Tijdens die vier maanden zal hij de Red Bull X-Alps voorbereiden, een race van 1.200 km tussen Salzburg en Monaco, met de beste paragliders ter wereld.