Enkel Hof Van Cleve scoort nog drie sterren

(c) Belga / D. Waem

Hof van Cleve in Kruishoutem, de zaak van chef Peter Goossens (foto), is voortaan het enige Belgische restaurant dat drie sterren krijgt van Michelin. Dat is bekendgemaakt bij de voorstelling van de culinaire gids in Flanders Expo.

Vorig jaar telde ons land nog twee driesterrenzaken, maar Hertog Jan komt niet langer in de gids omdat het Brugse restaurant eind december de deuren zal sluiten. Er zijn wel twee nieuwe Belgische restaurant met twee sterren in de Michelingids. Die notering is voortaan weggelegd voor La Table de Maxime (Our) en La Paix (Anderlecht), zo werd bekendgemaakt bij een ceremonie op de Horeca Expo in Gent.

Zes nieuwkomers

Er zijn ook zes Belgische restaurants die een eerste ster krijgen. De opvallendste nieuwkomer in dat rijtje is het restaurant Eed in Leuven, met de nauwelijks 23-jarige Philippe Heylen als chef. Heylen, die ervaring heeft opgedaan in de keuken van Hertog Jan, werd meteen ook uitgeroepen tot de beste jonge chef.

Voorts worden ook twee Antwerpse restaurants met een eerste ster bekroond: Nathan en Franq. De andere Belgische nieuwkomers in de gids zijn La Plage d’Amée (Jambes), La Ligne Rouge (Plancenoit) en Little Paris (Waterloo).

Topgastronomie

Gwendal Poullennec, de nieuwe internationale directeur van de Michelingidsen, liet ook blijken dat hij onder de indruk is van wat er op culinair vlak gebeurt in België. «Er is een tendens om zich onophoudelijk te vernieuwen. Het is die constante die vandaag erkenning krijgt van Michelin», klonk het.

Tot slot werd bij de voorstelling van de Michelingids ook het beroemde Brusselse restaurant Comme Chez Soi in de schijnwerpers gezet. De familie Wynants-Rigolet kreeg erkenning omdat ze al vier generaties lang achter de kookpotten staat van de Brusselse tweesterrenzaak, die al sinds 1926 bestaat.