Een kind kost je dan toch een huis

Een kind kost je 1.334 euro per maand
Foto Max Pixel

Wie kiest voor een kind kan daardoor potentieel gemiddeld 1.334 euro minder loon verdienen per maand. Dat is voor het eerst berekend door de KU Leuven. Vooral in hun vroege jaren eisen kinderen flink wat tijd, die ouders niet op de arbeidsmarkt kunnen doorbrengen. Ook de gemiddelde kosten aan een baby zijn in kaart gebracht, zodat toekomstige ouders beter kunnen inschatten aan welke financiële inspanning ze toe zijn.

Met een grootschalige ondervraging heeft de KU Leuven becijferd hoeveel een kind kost. Voor het eerst is ook de tijdsbesteding van jonge ouders in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat 43% van de ouders minder werkt na de komst van een kind. Vooral het eerste kind eist heel wat tijd op. Bij een gezin met een gemiddeld inkomen komt die maandelijkse tijdskost uit op 1.558 euro. Het bedrag daalt bij oudere kinderen die minder tijd opeisen tot gemiddeld 718 euro wanneer ze 18 jaar oud zijn. Op die leeftijd stijgen de rechtstreekse kosten aan een kind dan weer spectaculair, tot een maandelijkse 1.401 euro, mede door grote uitgaven aan het onderwijs voor jongvolwassenen. Over een heel leven kost een kroost gemiddeld 918 euro per maand, al hangt het bedrag sterk af van van het gezinstype, het aantal kinderen en het totale inkomen.

Kind kost groot huis

“In de volksmond zegt men wel eens dat een kind een huis kost”, zegt woordvoerder Céline Englebert van MyFamily. “Maar gaat het om een klein rijhuisje of een riante villa met een tuin?” Het onderzoek toont aan dat de effectieve kost van een kind een stuk hoger ligt dan tot dusver werd aangenomen. “We hebben dankzij dit onderzoek een veel beter zich op de effectieve kosten”, zegt econoom Bart De Rock. Wie loon- en gezinsinformatie ingeeft in de digitale tool KindKompas, kan zelf berekenen hoeveel een kind in zijn specifieke situatie kost.

Bereken de kostprijs van een kind zelf op www.myfamily.be/kindkompas.