Ruim 3.800 Mechelse kinderen houden mars tegen pesten op school

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Mechelse basisscholen hebben een nieuw wereldrecord beet: 3.811 kinderen stapten woensdag samen in een mars tegen pesten op school. Nooit deden méér kinderen hen dat voor. De actie werd door het stadsbestuur opgezet om kinderen bewust te maken dat pesten op school, of daarbuiten, niet oké is. Het Mechelse stadsbestuur startte vier schooljaren geleden met het project KiVa, een Fins woord dat leuk betekent, om pesten op school aan te pakken.

Van de 35 Mechelse basisscholen tekenden er 23 in op het project, en 21 daarvan stapten woensdag mee in de mars door de Mechelse binnenstad. "We willen kinderen er al van jongs af aan op bewustmaken dat pesten niet mag", zegt schepen van Onderwijs Marc Hendrickx (N-VA). "We hopen dat ze die boodschap dan meenemen in hun latere leven en zich niet bezondingen aan pestgedrag."

De mars hoorde bij het kick-offmoment dat KiVa elk schooljaar organiseert. Aangevoerd door enkele leerlingen van circuschool Circolito en aangemoedigd door enkele drummers van Casco Phil stapten de kinderen door de stad.

Ze hadden spandoeken mee en kregen applaus van de vele voorbijgangers die ze kruisten.

Het KiVa-project bespreekt thema's, zoals pesten, in klasverband, waardoor kinderen meekrijgen dat iedereen dezelfde boodschap uitdraagt: pesten is niet oké. "Je staat niet alleen, je klas, school en zelfs heel Mechelen gaan voor een pestvrij schooljaar", besluit Hendrickx.

bron: Belga