Australische premier vergelijkt sabotage van aardbeien met ‘terrorisme’

Australische premier vergelijkt sabotage van aardbeien met 'terrorisme'
Facebook / Jushua Gane

De Australische premier Scott Morrison heeft de sabotage van Australische aardbeien vergeleken met terrorisme. In het land is paniek ontstaan nadat een twintigtal aardbeien werden ontdekt waarin naalden zaten. Morrison roept zijn landgenoten nu op om massaal aardbeientaarten te bakken om de aardbeientelers te steunen.

Door de onthullingen hebben supermarkten hun aardbeientaarten teruggeroepen en hebben producenten hun gewassen vernietigd en hun werknemers tijdelijke werkloosheid gesteld. In Nieuw-Zeeland hebben sommige winkels de verkoop van Australische aardbeien in bulk opgeschort.

“Hier lachen we niet mee”, zei Morrison in een televisietoespraak. “Het is onaanvaardbaar», aldus de premier. Door het verzwaren van de straffen zou dit type misdaad volgens Morrison vergelijkbaar zijn “met dingen als het bezit van pedofiele beelden en de financiering van terrorisme”. «Dit om jullie duidelijk te maken hoe ernstig ik dit neem

Steun

De premier steekt de telers ook een hart onder de riem. “Probeer aardbeien te kopen zoals voorheen, en neem gewoon de nodige voorzorgsmaatregelen. Maak een pavlovataart (een taart gebaseerd op meringue, red.) dit weekend en doe er de fruitsoort bij”

Gearresteerd

Na een grondige zoekactie is in de deelstaat New South Wales een jongen gearresteerd die bekende naalden in aardbeien te hebben gestopt, dat meldt 7News. Volgens de politie gaat het mogelijk om een grap.

“De afgelopen dagen vonden we een jonge persoon die een grap bekende, waaronder het stoppen van naalden in aardbeien’, aldus politiecommissaris Stuart Smith. De jongen zal behandeld worden volgens het jeugdrecht.