WOW! Koffie mogelijk even hydraterend als water

Glas met koffie, water op de achtergrond
Unsplash / J. Blackeye

Die lekkere latte droogt je misschien niet zo hard uit als je denkt. Uit een Britse studie blijkt namelijk dat koffie bij mannen even hydraterend kan zijn als water. De voorwaarde is wel dat die mannen het matig drinken.

Onderzoekers van de School of Sport and Exercise Sciences van de Universiteit van Birmingham hebben de hydraterende effecten van koffie vergeleken met die van water. Aan hun studie namen 50 mannen deel die normaal gezien dagelijks drie tot zes kopjes drinken.

Tijdens twee proeven die elk drie dagen duurden, dronken ze ofwel vier tassen koffie van 200 ml, ofwel dezelfde hoeveelheid water. Vervolgens deden de wetenschappers een breed scala van onderzoeken, waaronder bloed- en urinetesten.

Kanttekening

In die testen zijn geen opvallende verschillen gevonden tussen de dagen waarin de mannen zich laafden aan hun favoriete drank en de dagen waarin ze op water leefden. De conclusie: water en koffie zijn even hydraterend als ze gedronken worden door mannen die het gewend zijn om matig koffie te drinken.

De resultaten kunnen echter niet doorgetrokken worden naar andere groepen. De Britse National Health Service maakte de kanttekening dat het gaat om een kleine studie met een korte onderzoekstermijn. Er is dus niet gekeken naar hydratatie op lange termijn.

Tot slot geldt de conclusie enkel voor gezonde mannen. Mensen met bijvoorbeeld nierfalen wordt aangeraden om caffeïne te vermijden, want zij hebben sowieso al last van uitdrogingsverschijnselen.

(sg)