Vijf voordelen van koffie

Liefhebbers van koffie drinken vandaag, op de officiële dag van de koffie, misschien graag een kopje extra. Ter ere van deze heuglijke dag: vijf voordelen van je favoriete drankje.

1. Koffie is goed voor je focus

Heel wat mensen hebben naar eigen zeggen een kop koffie nodig om wakker te worden. Verschillende studies hebben aangetoond dat er een waarheid schuilt achter deze uitspraak. Zo maakt het vertrouwde bakje troost je alerter en helpt het drankje om je beter te concentreren. Opgelet: dit is geen excuus om aan de lopende band van dit drankje te slurpen. Té veel koffie heeft het tegenovergestelde effect.2. Koffie helpt je om scherper te zien

Als je een kopje koffie hebt gedronken, bestaat de kans dat je scherper kan zien. Na twintig minuten stroomt de adrenaline immers volop door je bloed, waardoor je pupillen een tikkeltje groter worden. Zoals je zou verwachten is dit maar een tijdelijk effect.

3. Koffie is goed voor je longen

Ook astma-patiënten hebben baat bij af en toe een kopje koffie. Het zwarte goud verwijdt de luchtwegen en helpt met het vrijmaken van de longen. Hierdoor kan je makkelijker ademen.

4. Koffie helpt je eten verteren

Op restaurant een koffie bestellen na een uitgebreid diner is nog niet zo’n slecht idee. Cafeïne geeft de producte van de zuurtegraad in je maag namelijk een flinke duw in de rug, waardoor je maaltijd sneller verteerd wordt. Langs de andere kant is het dus niet aangeraden om koffie te drinken op een lege maag. Dit kan een onaangenaam en opgeblazen gevoel geven.

5. Koffie verbetert je humeur

Cafeïne stimuleert de aanmaak van dopamine. Dit gelukshormoon komt ook vrij na het sporten of bij seksuele handelingen. Dat is meteen ook de reden waarom het zwarte goud sommige mensen ook optimistischer en vrolijker maakt.