Vijf redenen waarom vliegtuigen wit zijn

Unsplash / J. Sanchez

Jaarlijks nemen miljoenen mensen het vliegtuig, maar hebben ze ooit al eens stilgestaan bij het feit waarom vliegtuigen wit zien? De redenen zijn verrassend. 

Weerkaatsing

Witte verf weerkaatst niet alleen beter, het houdt de onderdelen van het vliegtuig ook koeler. Ook gevaarlijke zonnestraling krijgt door de witte lak geen kans. Op deze manier kunnen passagiers niet ziek worden en heeft het vliegtuig een extra beschermende laag. Het werkt een beetje volgens hetzelfde principe als zonnecrème.

Vogels Door een witte kleur te gebruiken, kunnen piloten gemakkelijk dieren zoals vogels ontwijken. Een donker toestel zorgt ervoor dat vogels minder contrast tussen zien tussen het vliegtuig en de visuele achtergrond. Daardoor wordt het reactievermogen bij vogels ook trager.

Scheurtjes

Ooit al met een witte auto rondgereden? Dan weet je dat elk vlekje en scheurtje onmiddellijk zichtbaar is. Dit principe wordt ook toegepast bij vliegtuigen. Mogelijke scheuren of gebreken zijn sneller zichtbaar met een witte kleur.

Goedkoop

Om een gemiddeld vliegtuig te lakken heb je veel verf nodig, gemiddeld 250 liter. Het verfwerk kost tussen de 50.000 en 200.000 euro. Toch een pak goedkoper dan wanneer ze het in een donkere kleur zouden schilderen. Er is wel een nadeel aan verbonden. De verf zorgt voor 500 kilo extra gewicht.

Ongeval 

Moest er jammer genoeg een vliegtuigcrash voorvallen, kunnen reddingswerkers het wrak veel sneller opsporen dan met een blauwe kleur.