“Gestolen uurtjes waarin ik helemaal mezelf kan zijn”

Foto VRT

Journaal-anker Annelies Van Herck is één van de tien ambassadeurs van de nieuwe boekenprijzen van de VRT. Ze leest deze maand samen met jullie ‘Kolja’ van Arthur Japin.

“Ik lees zeer graag. Het liefst nog als ik het huis helemaal voor mij alleen heb, in mijn zetel met een lekkere kop thee of een glas wijn – afhankelijk van het moment van de dag. Dat zijn voor mij gestolen uurtjes waarin ik helemaal mezelf kan zijn. Helaas lees ik lang niet zoveel meer als vroeger, werk en gezin combineren vraagt heel wat tijd en organisatie. Maar ik probeer toch twee boeken per maand te lezen.”

“Ik val niet graag over slechte zinnen”

“Een mooie kaft of een mooi lettertype kan mij over de streep trekken – ik ben niet gevoelloos voor uiterlijke schoonheid (lacht). Maar ik ga toch vaker af op tips van vrienden. Dat zijn ook mensen die weten wat ik al gelezen heb en wat ik graag lees. Meestal ga ik voor fictie, al kan een biografie of verhelderend werk over geschiedenis of actualiteit mij ook bekoren. De voorwaarde is wel dat het goed geschreven is. Ik val niet graag over slechte zinnen.”

“Ik ben niet zo’n clubmens, dus ik weet niet of een leesclub iets voor mij is. Voorlopig vind ik ook voldoende mijn weg naar boeken, via vrienden en krantenbijlagen. Klankborden om over literatuur te praten, heb ik dus zeker.”

“Van dit boek verwacht ik dat het fijnbesnaard en elegant geschreven is (zo ken ik de auteur), en ook dat ik er iets van opsteek uit de beschreven periode. Volgens de promoteksten op de achterflap leest het bovendien als een whodunit. Benieuwd!”

(tk)