Peru keurt nieuwe wegen in kwetsbaar regenwoud goed

Peru keurt nieuwe wegen in kwetsbaar regenwoud goed
Foto Pexels

Peru heeft een wet gestemd die toelaat om een nieuw wegennetwerk aan te leggen in een afgelegen gebied in het plaatselijke regenwoud. Daardoor kunnen de kwetsbare bossen en de woonplaats van verschillende inheemse stammen bedriegd worden, iets waarvoor de paus in zijn bezoek aan het land nog voor waarschuwde.

De pas goedgekeurde wet handelt specifiek over Purus, een deel van het Amazonewoud tegen de grens van Peru met Brazilië. Binnen de zone liggen vier nationale parken en het huist vijf inheemse stammen die tot nu toe in vrijwillige isolatie leven. Het geplande nieuwe wegennetwerk bevat onder andere een snelweg van 277 kilometer lang en kan leiden tot een ontbossing van 2.750 vierkante kilometer.

De timing voor de goedkeuring is opvallend, omdat de paus net nog zijn bezorgdheid heeft uitgedrukt over de bedreiging van de tropische regenwoud in het land. Tijdens zijn bezoek aan Peru vorige week zei dat er “enorm veel druk wordt gezet op de inheemse bevolking van het Amazone-woud door de belangen van de grote industrieën”. Enkele uren na het vertrek van de leider van de Kerk uit Peru werd de goedgekeurde wet in het staatsblad gepubliceerd.

Wegen trekken drugs en mijnbouw aan

“De regering heeft duidelijk niet nagedacht over de woorden van de paus”, stelt Lizardo Cauper, directeur van de Peruviaanse federatie van inheemse inwoners van het Amazonewoud. “Wegen brengen buitenstaanders naar ons land om hier hout te kappen en voor verkeer te zorgen. Bovendien trekt het drugshandelaars en illegale mijnhandel aan.”

Een Peruviaanse rechtbank oordeelde recent nog dat de bescherming van het regenwoud van nationaal belang is. “Maar deze wet gaat daar lijnrecht tegen in”, zegt Julia Urrunaga van het Peruviaanse Agentschap voor Milieu-onderzoek aan The Guardian. Zo’n 95% van de ontbossing gebeurt op 6 kilometer afstand van een weg, stelt de organisatie.