Dubai wil eerste regenwoud in Midden-Oosten tegen 2020

Voor de wereld expo van 2020 wil het dichtstbevolkte emiraat van de Verenigde Arabische Emiraten de wereld verbazen. Het zal een luxecomplex van 5 miljoen vierkante meter bouwen waar het de bedoeling is om “een echte jungle na te bootsen”. Op korte termijn wil het dus een regenwoud construeren, weliswaar onder een koepel. Dat heeft Dubai ontwikkelaar Dac Properties aangekondigd. “Groen is het nieuwe zwart,” zegt de projectontwikkelaar.

Dubai, dat gelegen is in de woestijn aan de Perzische golf, was vroeger maar een klein vissersdorpje. Maar toen ze in de jaren zestig van de vorige eeuw olie in de grond vonden veranderde alles. Vandaag de dag is het een van de rijkste gebieden ter wereld. Het bedrijf, dat in Dubai en Londen actief is op de beurs, zei dat het deskundigen ging raadplegen uit het Amazonewoud voor het project.

Het is de bedoeling dat het een educatieve en recreatieve locatie wordt. De bezoekers moeten in staat zijn in het regenwoud te wandelen en tegelijkertijd te leren over de flora en fauna. Ze kunnen ook deelnemen aan openluchtactiviteiten zoals op een tokkelbaan over de boomtoppen scheren of de rotsen beklimmen.

Er is ook aan de nodige luxe gedacht. De geplande spa zou hydrothermale behandelingen aanbieden. Hiernaast kan je het regenwoud ook huren voor trouwfeesten en andere evenementen. “Het regenwoud zal een tropisch wonderland zijn dat toeristen, inwoners en schoolgroepen voor de volgende generaties zal inspireren,” zegt Ziad El Chaar, directeur van Damac. “We hopen dat dit het toerisme zal versterken.” In een later stadium zullen er ook villa’s gebouwd worden.