Jambon gelooft dat Brusselse rellen georganiseerd werden

Jambon gelooft dat Brusselse rellen georganiseerd werden
Belga / L. Dieffembacq

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) werden de recente rellen in de Brusselse binnenstad aangestuurd. Ondertussen zoekt de politie naar beelden van de incidenten op de Louizalaan.

Op 11 november waren er de rellen na de voetbalwedstrijd tussen Ivoorkust en Marokko, daarna volgde het incident aan het Muntplein en zaterdag zat het er opnieuw bovenarms op aan de Louizalaan. Volgens minister Jambon wordt nu onderzocht of er een relatie bestaat tussen de drie incidenten, maar hijzelf meent dat er wel degelijk een systeem achter zit.

Blootleggen en oprollen

De minister kan zich naar eigen zeggen niet inbeelden dat mensen spontaan beslissen amok te gaan maken. “Het systeem moet worden blootgelegd en opgerold”, aldus de vicepremier. Hij gelooft ook niet dat de organisatoren van de optocht tegen slavernij in Libië zaterdag achter de rellen zaten. “Zij zaten daar even verveeld mee.” Volgens Jambon hebben enkele jongeren de optocht geïnfiltreerd.

Het Brussels parket heeft vier relschoppers ter beschikking gesteld van het parket. Het gaat om drie minderjarigen en een meerderjarige. In totaal werden elf mensen gerechtelijk en zestig administratief aangehouden. Een agent raakte ernstig gewond toen hij een betonblok tegen het hoofd kreeg. Daarbij liep hij een schedelbreuk op.

De politie roept mensen die beelden hebben gemaakt, op om die door te sturen. Op die manier hoopt ze nog daders te kunnen identificeren. Overmaken kan via het mailadres [email protected]