Actieplan moet nieuwe rellen voorkomen

Actieplan moet nieuwe rellen voorkomen
Belga / L. Dieffembacq

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn collega van Justitie Koen Geens (CD&V) willen een plan van aanpak opstellen om nieuwe rellen in Brussel te vermijden. Ondertussen mag de organisator van de bijeenkomst woensdag zich aan een klacht verwachten.

Nadat het de afgelopen week twee keer tot rellen kwam in de Brusselse binnenstad, willen ministers Jambon en Geens hard reageren. Er komt een soort actieplan, in samenspraak met de Brusselse autoriteiten. “We moeten er alles aan doen om dit te voorkomen, niet alleen met woorden en boodschappen, maar ook met daden”, zei Jambon. “We willen de veiligheid van de burgers waarborgen. De verantwoordelijken voor de rellen zullen de gevolgen dragen.”

“We moeten hier lessen uit trekken”

Geens benadrukte dat er niet alleen een federale “approach” voor repressie moet komen, maar dat ook preventie belangrijk is in het actieplan. “We moeten hier lessen uit trekken, ook op het federale niveau. Kordaat aanpakken is belangrijk en ik denk dat dat woensdag beter is gebeurd dan zaterdag, maar we moeten toch ook kijken hoe we dat in de toekomst kunnen voorkomen. Het is erg jammer dat dit gebeurt in de hoofdstad van België, Vlaanderen en Europa.”

Na de rellen kwam er kritiek op de snelle vrijlating van enkele herrieschoppers. Maar dat betekent nog niet dat ze vrijuit gaan, benadrukt Geens. Via het snelrecht kunnen ze sneller voor de correctionele rechtbank komen.

Regels van de echte wereld

Ondertussen blijft Vlaams minister bevoegd voor Brussel Sven Gatz (Open Vld) bij zijn voornemen om klacht in te dienen tegen de Franse socialemediafiguur Vargasss92, die woensdag aan de basis lag van de rellen in Brussel. “In tegenstelling tot zijn virtuele wereld bestaan in de echte wereld ook echte regels”, zegt de minister. Het parket besloot nochtans dat de man op geen strafrechtelijke inbreuk ten laste kan worden gelegd.