Wie het niet zo breed heeft, is vaak toch vrijgeviger

geld
Foto Pixabay

Je zou net denken: wie veel heeft, heeft ook genoeg om uit te delen. Uit onderzoek aan de universiteit van Yale en Californië blijkt echter het omgekeerde. Wie weinig geld bezit, is vaak toch vrijgeviger.

Mensen met een beperkt budget schenken bijvoorbeeld net meer aan goede doelen dan personen uit de hogere sociale klasse. Daarnaast zouden ze vriendelijker zijn tegen onbekenden, vlugger hun hulp aanbieden en vertrouwen ze iemand sneller. In vergelijking met de hogere sociale klasse die vaker ongepast gedrag vertoont, hebben ze dus meer voeling met anderen. Mensen die veel geld hebben, zouden meer liegen en zaken meenemen die niet van hen zijn.

Verklaring

Een verklaring voor dat gedrag ligt volgens de psychologen bij de connectie met anderen. Mensen die het zelf niet zo breed hebben, kijken sneller naar de noden van anderen dan mensen uit de hogere sociale klasse. Die tweede groep is meer gericht op eigen doelen, emoties en motivaties. Zij zijn ook constant bezig met de toekomst, terwijl mensen uit de lagere sociale klasse meer in het nu leven. Zij hebben niet altijd de middelen om toekomstplannen te maken.