Dit zijn de vrijgevigste landen

Foto Pixabay

De inwoners van Myanmar zijn het meest vrijgevig, terwijl de Chinezen het minst vrijgevig zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Gallup.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup baseerde zich op drie criteria om te onderzoeken welke landen het vrijgevigst zijn. Ze vroegen aan respondenten of ze de voorbije maand geld schonken aan een goed doel, een onbekende hielpen of vrijwilligerswerk deden. Het land dat het best scoort is Myanmar. Volgens de onderzoekers is dat een gevolg van de boeddhistische traditie in het land, net zoals in Sri Lanka, de vijfde op de lijst. Boeddhisten in Myanmar geloven immers dat ze zullen reïncarneren. Hoe meer goed ze doen in dit leven, hoe beter ze het zullen hebben in hun volgende leven. Op de tweede, derde en vierde plek staan respectievelijk de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. België is het 29ste van 140 landen.

Hekkensluiter

Op de laatste plaats staat China. Volgens de onderzoekers betekent dat niet dat de Chinezen niet vrijgevig zijn. Door een lange reeks schandalen met liefdadigheidsinstellingen, geven ze echter nauwelijks nog geld aan zulke organisaties. Andere landen die het slecht doen zijn de Palestijnse gebieden, Jemen, Griekenland en de Democratische Republiek Congo. De landen die het minst genereus zijn, zijn over het algemeen landen die getroffen zijn door economische of politieke rampspoed, zo concluderen de onderzoekers. De resultaten zijn gebaseerd op gesprekken met zo’n 1.000 inwoners per land.