Van Overtveldt pleit voor zwarte lijst belastingparadijzen

Van Overtveldt pleit voor zwarte lijst belastingparadijzen
Belga / A. Belot

In de nasleep van de Paradise Papers zal Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bij zijn Europese ministers het pleidooi herhalen voor een lijst van landen met louche belastingregels. Sp.a en PVDA willen de aanbevelingen van de Panama Papers aanscherpen.

Met de Paradise Papers ontplooit er zich een nieuw schandaal waaruit blijkt dat heel wat mensen belastingen ontduiken door geld door te sluizen naar landen die het niet zo nauw nemen met de belastingregels. Financiënminister Van Overtveldt wil deze landen oplijsten en indien nodig sanctioneren.

Het idee is niet nieuw. Na de Panama Papers werd een soortgelijk initiatief opgestart, maar de onderhandelingen hebben nog niets concreets opgeleverd. Vandaag zitten de Europese ministers van Financiën samen en zal het voorstel opnieuw op de agenda staan. “Ik hoop in ieder geval dat we snel tot heel concrete resultaten komen zodat dit soort activiteiten voor een groot stuk aan banden kan worden gelegd”, laat Van Overtveldt aan de VRT weten.

Verbod op fiscale amnestie

Ondertussen vragen oppositiepartijen sp.a en PVDA om het nieuwe schandaal te gebruiken om verder te gaan dan de aanbevelingen die opgesteld werden na de Panama Papers. Kamerlid Peter Vanvelthoven (sp.a) denkt daarbij aan een verbod om te handelen met offshore-constructies zolang je niet weet wie achter de constructie schuilgaat. Hij wil ook een einde maken aan fiscale amnestie en de afkoopwet. Groen verwacht dat de regering met nieuwe maatregelen tegen fiscale onrechtvaardigheid komt.