Paradise Papers leggen banden tussen Trump en Rusland bloot

Paradise Papers
AFP / S. Loeb

Mensen uit de directe entourage van de Amerikaanse president Donald Trump hebben rechtstreekse zakelijke banden met Rusland. Dat blijkt uit de Paradise Papers.

Dat is een nieuw dossier over constructies in belastingparadijzen van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Daaraan werken ook journalisten van De Tijd, Knack en Le Soir mee.

Jared Kushner

Zij stellen onder meer dat de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross via de Kaaimaneilanden mede-eigenaar is van een scheepvaartbedrijf dat werkt voor een Russisch bedrijf van de schoonzoon van de Russische president Vladimir Poetin en van een Russische oligarch die op de Amerikaanse sanctielijst staat.

Trumps schoonzoon Jared Kushner aanvaardde dan weer financiering voor zijn immobiliënbedrijf in New York van de Russische zakenman Joeri Milner die ook betrokken was bij beleggingen van het Kremlin in Twitter en Facebook.

Queen en Madonna

Er staan nog opmerkelijke namen in de Paradise Papers, zoals de Britse koningin Elizabeth II, popsterren Bono en Madonna en de rechterhand van de Canadese premier Justin Trudeau.