Weyts pleit voor databank van alle dierenasielen

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) stelt voor om de gegevens van alle dierenasielen van Vlaanderen samen te brengen in één databank. "Op elk potje past een dekseltje en hiermee tonen we alle dekseltjes."
door
Belga
Leestijd 2 min.

Aanstaande woensdag is het Werelddierendag en naar aanleiding daarvan bezocht minister Weyts dierenasiel de Ganzeweide in Koksijde. Daar zijn ze bezig met de ontwikkeling van een digitaal platform waarop asielen hun gegevens kunnen samenbrengen. Het project kreeg 30.000 euro steun van Weyts, die het graag over heel Vlaanderen zou willen uitrollen.

Handig voor kleine asielen

"Op dit moment zijn er 142 dierenasielen in Vlaanderen. Sommigen hebben een goede uitgebouwde site waar het aanbod op te zien is, anderen hebben niets. Daarom willen we nu alles centraliseren op één digitaal, gebruiksvriendelijk platform in plaats van losse werkingen", legt de minister uit.

Kleinere werkingen die vaak niet de tijd of de middelen hebben om zich digitaal te tonen, zouden met het platform aan de slag kunnen en mensen die een huisdier willen kopen, kunnen op één centraal punt op zoek gaan naar hun favoriete dier. Ook voor de beestjes zelf is het een grote stap want via dat platform komen ze misschien sneller terecht in een nieuw gezin. Mensen van wie hun dier is weggelopen, zouden via het platform snel zicht kunnen krijgen of het niet is gevonden en naar een asiel is gebracht.

"Niet meteen naar winkel stappen"

"Via deze databank kan je op zoek gaan naar een overzicht van alle dieren die op dit moment in een asiel zitten, netjes geordend per soort, per ras, per provincie. Het wordt zo veel makkelijker om een dier te vinden", aldus de minister, die zelf ook twee asieldieren in huis heeft gehaald. "Dit platform moet er voor zorgen dat mensen niet meteen naar een dierenwinkel stappen. Met een gemakkelijke zoekopdracht kunnen ze hun gewenste dier vinden en helpen uit het asiel te halen. Op elk potje past een dekseltje, met dit platform tonen we alle beschikbare potjes."

Op de site staan alle nodige gegevens, zoals foto's, documenten, achtergrondinformatie en het medische dossier. "Momenteel wachten we nog tot genoeg dierenasielen meestappen in het verhaal, om het platform te lanceren. We verwachten dat dit in de loop van 2018 kan", besluit Weyts.