Yellow Tigers beginnen met ambitie aan EK volleybal

Yellow Tigers beginnen met ambitie aan EK volleybal
Belga / L. Claessen

De Belgische nationale vrouwenvolleyploeg begint vandaag aan het EK in Georgië en Azerbeidzjan. Hoewel de Yellow Tigers in de groepsfase loodzware tegenstanders treffen, gaan ze resoluut voor een plaats in de kwartfinales.

De Tigers nemen het in de poules op tegen olympisch vicekampioen Servië, Europees vicekampioen Nederland en Tsjechië. Enkel de groepswinnaar stoot rechtstreeks door naar de kwartfinales, de nummers twee en drie spelen barrages.

Op papier staan de Belgen dus voor een lastige opdracht. “Toch is een plaats in de top acht een realistische doelstelling”, verklaarde bondscoach Gert Vande Broek eerder. “We willen via de barrages naar de kwartfinales gaan en dan wordt het in de wedstrijd tegen Tsjechië alles of niets. Het is een land dat we aankunnen, dat hebben we al bewezen. Nederland en Servië zijn echt sterk en voor mij twee favorieten voor EK-goud.”

Op zoek naar record

Een stek in de top acht zou een evenaring zijn van twee jaar geleden, toen de Tigers er in Antwerpen voor eigen publiek in de kwartfinales uitgingen tegen Servië. Nog eens twee jaar eerder behaalden de Belgische volleyvrouwen hun beste resultaat ooit met een bronzen medaille op het EK in Zwitserland en Duitsland.

De Tigers kenden in aanloop naar het EK een wisselvallig jaar. Eind vorige maand grepen ze in het Nederlandse Rotterdam nipt naast de kwalificatie voor het WK van komend jaar in Japan, nadat ze in hun kwalificatiegroep op de derde plaats waren geëindigd, na Nederland en Bulgarije. Enkel de top twee kreeg een WK-ticket. Op de World Grand Prix moesten ze eind juli dan weer vrede nemen met twee punten na een reeks nederlagen.