VIDEO. China brengt Mars dichterbij

Dankzij China is een bezoekje aan Mars binnenkort zo goed als mogelijk. Op het Tibetaans Hoogland wordt er een Marsbasis geïnstalleerd waar astronauten worden getraind en avontuurlijke kampeerders hun tentje – of hun ruimtecapsule? – kunnen opslaan. 

In iets meer dan zeven uur vliegen kunnen we binnenkort het leven op de rode planeet ervaren. Althans, in een replica ervan. Het ambitieuze Chinese plan zal uitgevoerd worden op een terrein van 95.000 km² in het Tibetaans Hoogland. Dat landschap, niet ver weg van het meest westelijke punt van de Chinese Muur, ziet er enigszins Martiaans uit.

Glamping

Op de Marsbasis die China plant te installeren, wordt een onderzoekscentrum voor de ruimtevaart gecombineerd met een heus themapark. Met het project mikt het land ook op glamping-toeristen. Dat zijn avontuurlijke kampeerders die iets meer luxe wensen dan een gewone tent. Zij kunnen er logeren in gesimuleerde ruimtecapsules.

Dit alles kadert in het grotere plaatje van de Chinese ruimtevaartambities. Het Marsdorp zou de lokale economie moeten spijzen alsook de ruimtevaartplannen van China moeten promoten. Al hangt daar wel een serieus prijskaartje aan vast. Het hele project kost meer dan 50 miljoen euro.