Slecht nieuws! Het oppervlak van Mars is giftig

Foto Pixabay

Het oppervlak van Mars is volgens enkele wetenschappers giftig. Daardoor wordt de kans dat er leven is op de Rode Planeet wat kleiner. Bacteriën kunnen er immers niet overleven.

Wetenschappers hebben ontdekt dat er zich onder de invloed van ultraviolette straling een toxische cocktail op het oppervlak vormt, zo staat te lezen in het vakblad Scientific Reports.Een team van de Universiteit van Edinburgh keek naar de perchloraten die in overvloed aanwezig zijn op de Rode Planeet. Deze chemische verbindingen zijn bij gematigde temperaturen stabiel. Maar wanneer ze bijvoorbeeld als gevolg van een stijging van de temperatuur worden geactiveerd zijn ze een krachtige oxidator.

Het is weliswaar koud op Mars, maar het team ontdekte dat het perchloraat alleen al tengevolge van UV-straling actief kan worden. Zo sterft een bacterie als de Bacillus subtilis binnen enkele minuten in een omgeving zoals die op onze buurplaneet.

Het oppervlak van Mars lijkt dodelijk te zijn voor cellen. Een groot deel van regio’s op of dicht bij het oppervlak is aldus niet levensvatbaar, besluiten de onderzoekers. Zoeken naar leven moet dus gebeuren in zones die niet onder zo een omstandigheden kreunen.