Armée klautert naar straffe ritzege in Vuelta

Armée klautert naar straffe ritzege in Vuelta
AFP / J. Jordan

Sander Armée heeft een heel lastige etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. In de achtergrond werd Chris Froome nooit in de problemen gebracht.

Sander Armée heeft zich in de Vuelta de grootste overwinning uit zijn carrière geschonken. De 31-jarige Leuvenaar was in een heuvelachtige overgangsetappe de beste van een groep vroege vluchters. Voor de Lotto Soudal-renner is het de bekroning van een loopbaan als redelijk anonieme knecht.Zoals wel vaker in een etappe waar er kansen liggen voor vrijbuiters, begon de rit met een rotvaart. Na een razendsnel openingsuur slaagde een groep vluchters erin weg te rijden. Die bestond uit een twintigtal namen, waaronder Armée, de Fransman Julian Alaphilippe, de Italiaan Matteo Trentin en de Kazak Alexey Lutsenko.

Het zwaartepunt van de etappe lag op het einde, met twee klimmen van derde categorie, een van tweede en een pittige slotklim. Op die laatste helling lostte Armée zijn laatste twee medevluchters, Alaphilippe en Lutsenko. Onbedreigd maakte hij de laatste meters vol.

Froome behoudt de controle

In het peloton ontbond Alberto Contador zijn duivels op de Collada de la Hoz, de voorlaatste helling van de dag, maar El Pistolero geraakte niet weg. Dat lukte Fabio Aru wel. De Italiaan pakte anderhalve minuut, maar moest aan de aankomst uiteindelijk tevreden zijn met een tiental seconden voorsprong op de groep-Froome. Froome zelf sloeg in de slotkilometers nog een gat met Vincenzo Nibali, die zo opnieuw op extra achterstand werd gezet.

Vandaag wacht de renners opnieuw een heuvelachtige etappe. Na 149,7 kilometer met start aan het Parque Natural de Redes gaat het de hele dag op en af om aan te komen in het centrum van Gijon.