Nibali wint eerste bergrit van de Vuelta

Nibali wint eerste bergrit van de Vuelta
AFP / J. Reina

Onze landgenoot Yves Lampaert is zijn leiderstrui in de Ronde van Spanje kwijt aan Chris Froome. De Brit eindigde als derde in de eerste bergrit, die gewonnen werd door Vicenzo Nibali.

Het was een glunderende Yves Lampaert die aan de start stond van de derde etappe van de Ronde van Spanje. De Quick Step-renner genoot nog na van zijn overwinning de dag voordien en de rode leiderstrui, maar wist ook dat hij niet lang bovenaan het klassement zou staan. De eerste cols stonden namelijk op het programma en de klassementsrenners hadden hun zinnen gezet op de ritzege.

Contador zakt door het ijs

Het bleef lang rustig in het peloton, dat een vroege vlucht met onder andere Thomas De Gendt binnen bereik hield, tot Sky zich op kop zette. De ploeg van Tour-winnaar Froome was er duidelijk op gebrand meteen een statement te maken. Het tempo ging omhoog en achteraan moesten de eerste schaduwfavorieten al de rol lossen. Het grootste slachtoffer was Alberto Contador. In zijn allerlaatste wedstrijd kreeg de Spanjaard al meteen een grote achterstand aangesmeerd. Een overwinning om zijn carrière af te sluiten lijkt er niet in te zitten.

Voorin bereikten de laatste vluchters nog net als eerste de top van de laatste col, maar daarachter had Froome al een versnelling geplaatst. Hij kreeg het afdaling van Esteban Chaves, Fabio Aru en Romain Bardet. Lampaert lag toen al een tiental minuten achter en wist dat zijn rode trui na de rit van schouders zou veranderen.

Nibali toont zich de snelste

De kopgroep leek met zijn vieren naar de finish te gaan om daar te spurten voor de dagzege. Maar door een hapering in de laatste hectometers kon een achtervolgend groepje komen aansluiten. Daarin zat onder andere Vicenzo Nibali. De Italiaan ging al van ver aan en hield vlot stand. Achter hem spurtte de Quick Step-renner David De la Cruz naar de tweede plaats, voor Froome.

De Brit springt dankzij de bonificatieseconden naar de leiding van het algemeen klassement. Hij heeft een voorsprong van 2 seconden op De la Cruz, Steven Roche en Tejay Van Garderen. Vandaag trekt het peloton van Escaldes-Engordany naar Tarragona. Met enkel een klim van derde categorie onderweg, zullen de snelle mannen hopen op een massasprint.