‘El Pistolero' zwaait af na Ronde van Spanje

De profcarrière van Alberto Contador is bijna voorbij. De komende Ronde van Spanje wordt het laatste kunstje van ‘El Pistolero', een van de beste ronderenners ooit.
door
Belga
Leestijd 2 min.

De 34-jarige kopman van Trek-Segafredo maakte het nieuws van zijn nakende afscheid zelf bekend op zijn persoonlijke Instagrampagina. In een videoboodschap kondigt de Spanjaard aan dat de Vuelta zijn laatste wedstrijd wordt.

«Ik ben niet triest dat het einde in zicht is», klinkt het. «Ik heb lang nagedacht over deze beslissing en ik denk dat er geen betere manier is om afscheid te nemen dan voor eigen publiek in mijn thuisland. Het worden drie fantastische weken.»

Zeven grote rondes

Contador gaat de geschiedenisboeken in als een van de beste ronderenners ooit. In zijn carrière won hij drie keer de Vuelta en twee keer de Tour en de Giro. Daarmee hoort de Madrileen tot het selecte clubje eliterenners die alle grote rondes op hun naam schreven. Enkel Eddy Merckx, Bernard Hinault, Jacques Anquetil, Felice Gimondi en Vincenzo Nibali slaagden daar ook in.

Contador had de Tour en de Giro allebei nog een keertje extra kunnen winnen, maar zijn eindzeges uit 2010 en 2011 moest hij inleveren na een positieve dopingtest. De Spanjaard werd betrapt op het gebruik van het spierversterkende middel clenbuterol en zat daarvoor een schorsing van twee jaar uit, hoewel hij zelf altijd zijn onschuld staande hield.

Schorsing

Na zijn terugkeer in 2012 kon Contador nog wel indruk maken in de Giro en de Vuelta, maar in de Ronde van Frankrijk moest hij van dan af vrede nemen met een bijrol in de schaduw van Chris Froome. Dit jaar strandde hij in zijn allerlaatste deelname op de negende plaats. De Vuelta gaat op 19 augustus van start in de Franse stad Nîmes.