Eenzaamheid is even dodelijk als obesitas

Eenzaamheid is even ongezond als obesitas, waarschuwen wetenschappers
Foto Pexels

Eenzaamheid is wereldwijd even schadelijk voor de volksgezondheid als obesitas. Uit onderzoek blijkt dat een uitgebreid sociaal netwerk de kans op een vroegtijdige dood met 50% doet afnemen.

Dat blijkt uit twee meta-analyses van eerdere studies, waarvan de resultaten besproken werden op de jaarlijkse conventie van Amerikaanse psychologen in Washington. De wetenschappers hebben het over een “wereldwijde epidemie”, die net zo’n grote risicofactor vormt als obesitas.

“Naarmate de wereldbevolking steeds ouder wordt, valt bovendien te verwachten dat het effect op de volksgezondheid alleen maar gaat toenemen”, waarschuwt hoofdauteur Julianne Holt-Lunstad, psychologieprofessor aan de Brigham Young University.

Hartaanval

Eerder onderzoek toonde al aan dat sociale isolatie niet goed is voor het hart. In 2016 kwamen onderzoekers van de Engelse universiteit van York tot de vaststelling dat mensen die alleen wonen 29% meer kans hebben op een hartaanval of angina, en 32% meer kans op een beroerte.

Alleenstaanden blijken doorgaans ook minder te sporten, meer te roken en minder gezond te eten. Het gevolg is dat ze vatbaarder zijn voor een hoge bloeddruk, hoge cholesterolwaarden en diabetes.

De wetenschappers raden mensen daarom aan om zich niet alleen financieel voor te bereiden op hun pensioen, maar ook sociaal. Voor veel mensen is de werkvloer immers de belangrijkste plaats voor sociale interactie.