Duitsers zijn grootste bierbrouwers, België zesde

AFP / E. Dunand

Zoals elke eerste vrijdag van de maand augustus, is het vandaag International Beer Day. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat België goed is voor 6% van de Europese bierproductie, waarvan de Duitsers het grootste deel voor hun rekening nemen. Eén op de vijf biertjes werd vorig jaar in Duitsland gebrouwen. 

In 2016 werd 39 miljard liter bier met alcohol geproduceerd in de Europese Unie. Dat is 400 miljoen liter meer dan een jaar eerder, blijkt uit de cijfers van het Europees bureau voor statistiek. Daarbovenop komt nog eens 900 miljoen liter alcoholvrij bier.

Met een productie van 8,3 miljard liter (21%) was Duitsland opnieuw de belangrijkste producent van Europa, gevolgd door Groot-Brittannië (5,1 miljard liter of 13%), Polen (4 miljard liter of 10%), Spanje (3,7 miljard liter of 9%), Nederland (2,6 miljard liter of 7%) en België (2,3 miljard liter of 6%).

 

De Nederlanders zijn met 1,9 miljard liter de grootste uitvoerders, gevolgd door Duitsland (1,7 miljard liter) en België (1,5 miljard liter). De VS zijn de belangrijkste bestemming voor Europees bier dat buiten de EU wordt uitgevoerd.

Tot slot nog dit: ter ere van International Beer Day roepen de Belgische brouwers en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) bierliefhebbers op om het glas te heffen met Belgisch bier en dat moment te delen op sociale media.