Bieren voor fijnproevers

België staat bekend om zijn biercultuur, maar vaak zoeken we onze toevlucht tot steeds weer dezelfde bierstijlen: dubbel, tripel, pils. De nationale feestdag is de ideale dag om de aandacht te vestigen op enkele onbekendere brouwers die unieke bieren ontwikkelen.

Jandrain-Jandrenouille (1)

De brouwerij Jandrain-Jandrenouille is gelegen in een charmante vierkantshoeve in Waals-Brabant. Ze is in 2006 opgericht door twee medestudenten. Proef zeker eens de IV Saison. Een saison is een typisch Waals bier met een eerder laag alcoholpercentage en heel wat hop.

En stoemelings (2)

In Brussel beweegt er heel wat op biervlak. Je hebt Brussels Beer Project, Beerstorming, No Science, Brasserie de la Senne en ook En stoemelings. Naast hun klassieke tripel durven zij zich ook te wagen aan een fantastische bierstijl die in België minder populair is, de porter. Dat is een bier op basis van geroosterde mout, te vergelijken met een Guinness maar dan rijker van smaak.

Dochter van de Korenaar (3)

De brouwerij Dochter van de Korenaar is helemaal omgeven door Nederlands grondgebied. Ze ligt immers in Baarle-Hertog, de Belgische exclave in Nederland. De brouwer is niet vies van een experiment. Zo is de Embrasse Oak Aged gerijpt op whisky- en cognacvaten. De naam komt van een citaat van Karel V waarin hij zegt dat hij het sap van de dochter van de korenaar (bier) verkiest boven het bloed van de druiventros (wijn).

Tilquin (4)

Tilquin is de enige Waalse geuze. De geuzestekerij is gevestigd in het Waals-Brabantse Rebecq. Geuze is een van oorsprong Brusselse bierstijl waarbij gebruik gemaakt wordt van spontane gisting. Dat betekent dat het bier blootgesteld wordt aan de open lucht waardoor wilde gist uit de vrije natuur zijn werk kan doen.

Struise Brouwers (5)

De Struise Brouwers zijn gevestigd in Oostvleteren. Oorspronkelijk waren ze vooral populair bij buitenlandse bierkenners, vooral uit de Verenigde Staten, maar intussen groeit ook hun bekendheid in eigen land. In 2008 werden ze door de toonaangevende website Ratebeer verkozen tot beste brouwer ter wereld. Hun vlaggenschip is de Pannepot, een zeer rijk donker bier.

De Ranke (6)

Brouwerij De Ranke is een echte Belgische brouwerij, opgericht in Wevelgem en nu gevestigd op de taalgrens in het Henegouwse Dottignies, of Dottenijs in het Nederlands. De naam verwijst naar de ranken van de hopplant. Voor wie houdt van extreme smaken heeft De Ranke haar XX Bitter, een zeer bitter bier.

‘t Verzet (7)

Brouwerij ‘t Verzet, voorheen Brouwers Verzet, is een project van drie jonge enthousiastelingen. Ze hebben nog maar sinds 2016 een eigen brouwerij. Op de nationale feestdag moet zeker hun Super Noah vermeld worden. Dat staat voor ‘No American Hops’ en is een bier met enkel Belgische hop. Probeer zeker ook hun Oud Bruin. Dat is een eeuwenoude bierstijl uit de omgeving van Oudenaarde.

Jelle Mampaey